Ooit overwogen om naar Valencia te verhuizen maar je wilt de platgetreden paden vermijden? Als je de lokale bevolking vraagt naar de meest interessante wijken in Valencia, zullen ze Russafa, El Carmen of El Cabanyal antwoorden. Maar Valencia heeft zoveel meer in petto voor je. Wat zijn de beste plaatsen om in te investeren en wat hebben ze te bieden? Je leest het hier.

Benimaclet

Benimaclet is een van de meest charmante en authentieke plekken van de stad. Het is één van de typische onbekende maar interessante wijken in Valencia. Het voelt aan als een kleine stad, hoewel het een vrij grote smeltkroes van culturen is waar jonge studenten en oude bewoners hand in hand leven.

Geschiedenis

De oorsprong van Benimaclet gaat terug naar het Andalusische tijdperk. Het voorvoegsel Beni betekent “zoon van” en verwijst naar namen en gemeenten met een moslimverleden. Benimaclet was ooit een onafhankelijke gemeente net ten noorden van Valencia met een eigen bestuur. Toen de stad Valencia begon uit te breiden, werd de wijk opgeslorpt. De lokale bevolking, de wekelijkse markt en het centrale plein met zijn omliggende straten weerspiegelen nog steeds de authenticiteit en het karakter van een eens onafhankelijk stadje.

Locatie

Benimaclet ligt op gelijke afstand van de stad en het strand en beschikt over de beste vervoersverbindingen voor beide bestemmingen. De tram brengt je in slechts vijf minuten naar het strand. De wijk is ook goed verbonden met de andere delen van de stad en met de luchthaven. Er zijn twee metrostations (Benimaclet en Machado) en fietspaden naar zowel de stad als het strand. Parque de Viveros en het Turiapark liggen op wandelafstand.

Architectuur

Carrer Dr. Vicent Zaragoza is de hoofdstraat van Benimaclet. Wanneer je deze straat het van zuid naar noord oversteekt, merk je meteen het contrast tussen de hoge appartementsgebouwen uit de jaren zestig en zeventig enerzijds, en de traditionele lage huizen anderzijds. Je bevindt je plotseling in smalle en kleurrijke straten te midden van funky bars, winkels, kunstgalerijen en boekenwinkels. Dit is het hart van Benimaclet. Het herkenningspunt aan de oostkant van de barrio is l’Espai Verd, een architecturale parel van architect Antonio Cortés Ferrando, die kan worden omschreven als een brutale residentiële kathedraal.

Sport

Er is weinig wat je niet kunt doen in en rond Benimaclet. Het terrein van de UVP (Universitat Politècnica de València), de campus van Tarrongers en het gemeentelijke sportcentrum (polideportivo) bieden allerlei sporten en sportterreinen aan. Om te zwemmen ga je naar de Atalanta Sport Club-Spa. Ben je eerder een voorstander van passieve sportparticipatie, dan zit je ook goed in Benimaclet. De wijk ligt net tussenin de stadions van de twee Valenciaanse topvoetbalclubs Valencia C.F. en Levante U.D. Geen wonder dat de lokale bevolking verdeeld is tussen de twee kanten. Voor welke club supporter jij?

Shoppen

Vlak naast het Levante-stadion vind je het grote winkelcentrum (Arena Multiespacio). Vul je liever je boodschappentas met lokale producten? Geen probleem. Benimaclet heeft veel supermarkten en kleine winkels. En als je op een vrijdagochtend rondloopt op het plein en de omliggende straten, is het onmogelijk om aan de wekelijkse markt te ontsnappen. De sfeer is uniek. Je kunt er alles kopen, van schoenen en kleding over potten en pannen tot zelfs planten.

Eten

Benimaclet heeft niet veel ketens maar wel veel originele en internationale restaurants voor elk budget. Voor een lekkere lunch of diner gaat u naar La India, de Japanner Izakaya Koryo of de Spaanse restaurants El Celler i L ‘Agla, Pata Negra (onze favoriet!) en Carabasser. Het beste ontbijt wordt geserveerd in La Ola Fresca.

Uitgaan

Tijdens een avondje stappen kun je genieten van een concert in Cafetería Librería Chico Ostra of Kaf Kaffee, waarna je een cocktail probeert in Café London en een biertje nuttigt in Bierwinkel of Pulso Pub om uiteindelijk de avond in Glop te beëindigen. Overdag geniet je op je barkruk buiten aan café del Camilo van een verse kop koffie. Geniet, maar drink met mate. Het kleine café heeft immers geen toilet.

festivals

Benimaclet viert carnaval in februari. Ze noemen het Carnestoltes. Afgelopen zomer op 12 en 13 juni vond de zestiende editie van het Festival de la Tapa de Benimaclet plaats, waar de bezoekers genoten van een grote variëteit aan tapas. Het jaarlijkse muziek- en kunstfestival conFusion in de straten van de wijk vindt plaats in oktober. En zoals in heel Valencia in maart, is Las Fallas ook alomtegenwoordig in Benimaclet.

Investeren in Benimaclet

Sommige investeerders kopen een woning in Benimaclet om het te verhuren aan studenten, families of expats. Bij verhuur op (middel)lange termijn heb je niet te maken met gedoe rond licenties, gemeenschapsregels of schoonmaakdiensten. Maar de beste reden waarom mensen in Benimaclet investeren is omdat het nooit de charme van een kleine stad heeft verloren. Er zijn veel studenten en jonge mensen en dus is het behoorlijk levendig, maar niet zo luid en druk als Russafa. Daarom is het volgens velen één van de interessante wijken in Valencia om in de gaten te houden.

Volgens de trimestriële en jaarlijkse cijfers van pisos.com komen de Benimaclet-prijzen nu op € 1.632 per m². Ter vergelijking: Ciutat Vella (de oude stad met inbegrip van El Carmen) komt op € 2.825. El Pla Real, net ten zuiden van Benimaclet, is € 2.381 per vierkante meter en L’Eixample (Russafa en Canovas) € 3.009. De kloof met de duurste wijken in Valencia is nu dus gelukkig nog groot maar de vraag is voor hoelang nog. Het is mogelijk de volgende plaats na El Carmen en Russafa waar de vastgoedprijzen zullen opblazen. Vandaag zien we in Benimaclet een vergelijkbare gentrificatie als in Russafa een tiental jaar geleden, dus lijkt dit het moment om te investeren in deze mooie onbekende maar interessante wijk in Valencia.

Wil je meer weten over Benimaclet, of over investeren in Valencia in het algemeen? Contacteer ons hier, of stuur ons een email (bluekey@globexs.com).