Ooit overwogen om naar Valencia te verhuizen maar je wilt de platgetreden paden vermijden? Als je de lokale bevolking vraagt naar de beste wijken, zullen ze Russafa, El Carmen of El Cabanyal antwoorden. Maar Valencia heeft zoveel meer in petto voor je. Wat zijn de beste plaatsen om in te investeren en wat hebben ze te bieden? Je leest het hier.

Malilla

Malilla, of all places. Wat valt er in godsnaam te vertellen over dit ingedommelde deel aan de rand van Valencia? Dat er tal van bouwprojecten in de stijgers staan, bijvoorbeeld. En dat Malilla één van de zeven wijken is van het district Quatre Carreres. De rest ontdek je zelf in dit artikel.

Geschiedenis

In het Andalusische tijdperk werd er in 1238 in de buurt van Ruzafa landbouwgrond door de koning van Aragon I geschonken aan kasteelheer Pedro de Fontoba. Deze verzameling boerderijen kreeg de naam Carrera de Malilla. In 1877 werd Malilla, samen met het hele grondgebied van Ruzafa, onderdeel van Valencia.

Locatie

De wijk maakt deel uit van het district Quatre Carreres en bevindt zich ten zuiden van de stad en grenst in het noorden aan Ruzafa, in het oosten aan Fuente San Luis en La Punta, in het zuiden aan Horno de Alcedo en in het oosten aan Camí Real en La Creu Corberta.

Malilla kan je ruwweg opdelen in twee delen. Het noordelijke deel staat vol appartementsblokken en nieuwe projecten. Het zuidelijke gebied tussen het Hospital de La Fe en de ringweg V-30 is voornamelijk landbouw- en moestuingebied. Daar vind je nog zogenaamde alquerias: alleenstaande voormalige boerderijen.

Karakteristieken

Ondanks de beperkte omvang (2,507 km²) van deze relatief nieuwe wijk, had het volgens de officiële cijfers in 2017 een inwonersaantal van 22.026 en een dichtheid van 8.786 inwoners per vierkante kilometer. Het noordelijke deel is door het hoge aantal appartementsblokken nogal dichtbevolkt, terwijl het uiterste zuiden (nog) quasi onbewoond is.

Het is pas door het eind 2018 geopende Parque Central dat de wijk voorzichtig uit de schaduw treedt. Het park ten noorden van Malilla brengt veel groen naar een wijk die zich vooral kenmerkt door haar residentiële karakter.

Parque Central

Niet alleen de verticale schoendozen springen dus in het oog. Hoewel het technisch gezien geen deel uitmaakt van Malilla, zorgt het langverwachte Parque Central (11 hectare) voor een verhoogde aantrekkingskracht van de wijk. Al decennia was er sprake van het park, en na jaren van ongeduld en geluidsoverlast door de werken zijn de deuren eind 2018 eindelijk opengegaan. Het volledige project zal in totaal 23 hectare innemen. Om dit mogelijk te maken, zal de spoorweg die de stad in tweeën splitst, ondergronds komen te liggen. Maar gezien de hoge kostprijs en de omvang van dit project, is deel 2 van het park nog niet voor morgen.

Ook het Parque Urbano de Malilla (7 hectare) omvat aangelegde groene tuinen, fruitbomen, een speeltuin, sportvelden en stadsmoestuinen.

Sport

Zowel in het Parque Central als in het Parque Urbano de Malilla kan je naar hartenlust sporten in openlucht. In het sportcentrum Polideportivo de Malilla kan je onder meer terecht voor activiteiten zoals zwemmen, spinning of padel.

Vergeet Valencia C.F. en Levante U.D. De lokale voetbalclub in deze wijk is Deportivo Malilla. En hoewel het stadion van het grote Valencia Basket Club op een steenworp ligt van Malilla, heeft de wijk met Club Baloncesto Malilla haar eigen basketclub.

Eten

Voor een ruime keuze aan typische rijstgerechten, zoals Valenciaanse paella en zwarte rijst, raden we Restaurante la Zarandona aan. Probeer er zeker hun tartaar van tonijn. Ook La Galería de los Arroces is een aanrader.

Transport & Verbinding

Malilla heft een goede verbinding met de binnenste ring (V-31) ten zuiden van Valencia en met de Avenida de Peris y Valero en de Avenida Ausiàs March. De buurt wordt bediend door de buslijnen 6, 8 en 18, en de N7 van de EMT.
De bouw van een metrostation dat is verbonden met het centrum, evenals het toekomstige Centraal Station van Valencia, staat in de stijgers. Ook zullen er binnenkort trams door Malilla sporen.

Nieuwe ontwikkelingen

De uitbreiding van Valencia laat zich vandaag vooral voelen in Quatre Carreres en meer bepaald in Malilla. Tot voor kort zag je in de wijk nog veel lege percelen, maar investeringsmaatschappijen en vastgoedpromotoren vormen de gehele zuidelijke strook van Quatre Carreres om tot een grote bouwput.

Zo is de Duitse investeringsmaatschappij Aquila Capital met veel bombarie in Valencia geland. Het is van plan om 1.300 appartementen te bouwen in het onontgonnen terrein net ten zuiden van Hospital La Fe. Zo ingrijpend dat men spreekt van een geheel nieuwe wijk.

Investeren in Malilla

Volgens de statistieken van Tinsa, toonaangevend taxatie – en adviesbureau in Spanje, zien we in het vierde kwartaal van 2018 dat de prijs per vierkante meter € 1.258 bedraagt in Quatre Carreres. Dit is een stijging van 6,4% met dezelfde periode het jaar ervoor. In vergelijking met andere districten is deze stijging echter beperkt.

Trovimap kijkt specifiek naar Malilla. De gemiddelde prijs per vierkante meter in Malilla was in december 2018 € 1.447. Dit is 21.75% lager dan het gemiddelde van Valencia. Het maakt van Malilla nummer 54 op 87 in de lijst van duurste wijken in Valencia.

We kunnen uit deze cijfers voorzichtig concluderen dat Malilla een beperkte aantrekking heeft en niet de aandacht krijgt die het verdiend. Dit is wat ons betreft een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’.

Wil je meer weten over Malilla, of over investeren in Valencia in het algemeen? Contacteer ons, of stuur ons een email naar (bluekey@globexs.com).