Ooit overwogen om naar Valencia te verhuizen maar je wilt de platgetreden paden vermijden? Als je de lokale bevolking vraagt naar de beste wijken, zullen ze Russafa, El Carmen of El Cabanyal antwoorden. Maar Valencia heeft zoveel meer in petto voor je. Wat zijn de beste plaatsen om in te investeren en wat hebben ze te bieden? Je leest het hier.

La Zaidía

Vaak krijgen we de vraag om de nieuwe opkomende wijken aan te wijzen. Dan komen we vaak uit bij La Zaidía, een rustige wijk ten noorden van de rivierbedding Turia en het historische centrum. Want hoewel vlakbij het centrum, zijn de appartementen er vaak groter en betaalbaarder dan in de zogenaamd hippere wijken. Een kijkje waard.

Geschiedenis

De naam Zaidía is een verspaansing van de oorspronkelijke Valenciaanse naam Saïdia. De naam komt van het paleis van de Andalusische koning Zaid, waar het klooster Covento de Gratia Dei later werd gebouwd. La Zaidía is een plek die zich buiten de stadsmuren ontwikkelde, maar stukje bij beetje steeds aan populariteit won en een steeds prominentere rol innam in het sociale en economische leven van de stad Valencia.

Locatie

Het district wordt gevormd door vijf wijken: Morvedre, San Antoni, Tormos, Trinitat en Marchalenes. In het noorden grenst La Zaïdia met Benicalap en Rascaña, In het Oosten met Benimaclet en el Pla del Real. Ten westen vinden we Campanar. Richten we onze blik op het zuiden dan zien we Ciutat Vella. Wandel je de brug Pont de Fusta over, dan loop je recht op de de Torres de Serrano. La Zaïdia ligt dus heel dicht bij het historische centrum en de Turia-tuinen.

Parken

Eén van de grootste attracties van La Zaidía zijn de grote groene gebieden. Voor ontspanning trekken de inwoners van La Zaïdia naar de belangrijke gemeentelijke parken zoals de Jardines del Real of het stadspark van Marchalenes. De oude rivierbedding van de Turia doet dienst als zuidelijke grens van het district.

Trekpleisters

Vlak naast de tuinen van de Turia vinden we het emblematische treinstation dat in 2017 haar 125ste verjaardag vierde, en sinds 1995 in gebruik is als politiebureau. Treinen rijden er vandaag niet meer, maar achter het politiekantoor kan je vanuit het tramstation Pont de Fusta sporen naar het strand.
Deze wijk beschikt ook nog over andere opmerkelijke gebouwen als El Convento de la Trinidad en het Museum voor Schone Kunsten.

Voor je portie moderne kunst en cultuur moet je bij Bombas Gens zijn, een kunstcentrum in een oude fabriek gebouwd in de jaren dertig in geometrische Art Deco-stijl.

Karakteristieken

In La Zaïdia is het aangenaam vertoeven. Ondanks de ongeveer 50.000 inwoners in deze rustige residentiële wijk is het er zelden te druk of te luid. De wijk heeft tal van supermarkten, cafés, restaurants en andere faciliteiten. Behalve in enkele verborgen straatjes vind je er amper charmante huisjes met traditionele gevels, maar eerder de appartementsblokken in de stijl van de jaren zestig en zeventig.

Eten & drinken

Op het gebied van gastronomie en uitgaan beschikt La Zaïdia over een uitgebreid waaier aan mogelijkheden. Voor la cocina de la abuela en gerechten bereid met lokale producten moet je bij Sra. Cook zijn. In Restaurante Taplà geniet je van de beste burgers van La Zaïdia. In dezelfde straat, de Avinguda de la Constitució, kies je uit de verschillende rijstgerechten die Bar Restaurante Nou Barcelona te bieden heeft.

Heb je liever iets speciaals, dan is Sondelluna een aanrader. Je wordt er bediend terwijl je geniet van een kolderieke show. Het eten is er smakelijk en de sfeer vermakelijk. Zet je graag de bloemetjes buiten, dan kan je in het hart van Marchalenes tot in de vroege uurtjes terecht bij Deseo 54, de grootste gay club van Valencia.

En als je toe bent aan iets anders, dan hoef je enkel maar de brug over en sta je zo in Ciutat Vella, te midden van restaurants en bars.

Investeren in La Zaïdia

De stijgende prijzen en schaarste in het aanbod in de traditioneel hippe wijken, dwingen ons verderop te zoeken naar kwaliteit tegen de juiste prijs. Die combinatie vinden we in La Zaïdia. La Zaïdia wordt gekenmerkt door hoogbouw en nieuwe projecten zoals de residentie Pont de Fusta.

Volgens de laatste cijfers van Trovimap was de prijs per vierkante meter in Valencia in december 2018 1.849 €. De gemiddelde prijs in La Zaïdia was in diezelfde periode 1.542 € per vierkante meter. Dat is een stuk onder het gemiddelde, desalniettemin maar liefst 12 procent meer dan het jaar ervoor. Vooral de wijken Marchalenes (+19%) en Tormos (+16%) dragen bij tot die opvallende en wat ons betreft terechte stijging. De vastgoedprijzen in La Zaïdia zijn (nog) redelijk, al gaat het snel. Wees de hype voor.

Wil je meer weten over La Zaïdia of over investeren in Valencia in het algemeen, neem dan contact op met Blue Key per email: bluekey@globexs.com.