Ooit overwogen om naar Valencia te verhuizen maar je wilt de platgetreden paden vermijden? Als je de lokale bevolking vraagt naar de beste wijken, zullen ze Russafa, El Carmen of El Cabanyal antwoorden. Maar Valencia heeft zoveel meer in petto voor je. Wat zijn de beste plaatsen om in te investeren en wat hebben ze te bieden? Je leest het hier.

Ayora

Ayora, niet te verwarren met de gelijknamige gemeente ten zuidwesten van Valencia, is één van de vele opgewaardeerde wijken in de stad Valencia. In deze residentiële buurt tussen stad en strand leven families en studenten hand in hand. Ontdek Ayora hier.

Geschiedenis

De buurt is genaamd naar het Paleis van Ayora, gebouwd in 1900 in opdracht van de rijke koopman José Ayora.

Locatie

Ayora is een wijk die deel uitmaakt van het district Camins al Grau en is gesitueerd in het oosten van de stad. De wijk grenst in het noorden met Illa Perduda en Ciutat Jardí, in het oosten met Cabañal-Cañamelar, in het zuiden met La Creu del Grau en Camí Fondo en in het westen met Albors.

Karakteristieken

In deze residentiële wijk wonen vooral Valenciaanse families en studenten. De appartementsgebouwen zijn over het algemeen niet heel hoog en de straten zijn vrij smal en recht. De grenzen worden echter gevormd door bredere, drukkere lanen met hogere gebouwen zoals de Avenida de Puerto, Calle de Serreria en Calle Dr. Manuel Candela. De sfeer is rustig, zowel overdag als ’s nachts.

Na schooltijd ontwaar je op de Plaza Francisco Javier Goerlich Lleó de ziel van de wijk. Ouders en grootouders nuttigen een biertje of een koffie terwijl ze een oogje in het zeil houden op hun kleine spruiten die de speeltuin onveilig maken.

Het Paleis van Ayora

Het Paleis van Ayora is een van onze favoriete verborgen parels in Valencia. Het werd ontworpen in een eclectische en modernistishe stijl door architect Pelegrín Mustieles Cano.

Het gebouw heeft doorheen haar geschiedenis zeer uiteenlopende bestemmingen gehad. Oorspronkelijk gebouwd als luxueuze villa voor de koopman José Ayora, was het in de jaren zeventig zelfs even een discotheek om dan later dan dienst te doen als kinderdagverblijf. Vandaag huisvest het paleis aula’s van de universiteit.

Jardin de Ayora

De longen van de wijk zijn de tuinen van Ayora. Dit 17.000 vierkante meter grote park herbergt 40 verschillende soorten vegetatie. Tijdens de warme zomermaanden is het heerlijk verkoeling zoeken in de schaduw van de diverse bomen en planten. Uitrusten kan je doen op de keramische banken.

Het park wordt gekenmerkt door de grote variëteit aan zowel inheemse als exotische plantensoorten, waardoor het een botanische tuinkarakter krijgt.

Re-urbanisatie

In elke stad zijn er delen die door gebrek aan infrastructuur of stijl of socio-economische omstandigheden minder aantrekkelijk zijn. Deze wijk onderging een ontwikkelingsproces die de hele wijk heeft geherwaardeerd. Voor het urbanisatieproject PAI moesten 60 huizen plaatsmaken voor 165 nieuwe woningen en een groene zone met speeltuin.

Eten

Je vindt in Ayora vooral gemiddeld geprijsde maaltijden van nationale en internationale keuken. Meson Las Espigas is een bezoekje waard als je van de iets verfijndere Spaanse keuken houdt. Heb je minder tijd dan is El Pollo Criollo de place to be. Zoals de naam al doet vermoeden is hun specialiteit kip maar je kan er ook terecht voor andere meeneemmaaltijden. Voor koffie en gebak is Portobello op Avenida de Puerto de aangewezen stek.

Boodschappen

Je boodschappentas vullen in Ayora doe je in de talloze supermarkten en kleinere lokale shops waar men ook internationale en ecologische producten aanbiedt. Het lijkt wel of elke straat zijn eigen fruitwinkeltje heeft en ook de Mercado de Algirós en de Mercado del Cabañal zijn vlakbij.

Sport

Ben je nog niet ‘beach ready’, heb je nog geen strandlijf? Geen nood, er zijn talrijke fitnesscentra in Ayora. Veel sportievelingen gaan ook hardlopen aan het strand. Maar één van de grootste trekpleisters is het populaire openbaar zwembad vlakbij de Jardin van Ayora

Transport

Ayora heeft een uitstekende bus-tram-en metroverbinding met de rest van de stad. Het metrostation Ayora (lijnen 5 en 7) en het metro-tram station Marítim-Serrería (lijnen 5, 7, 6 en 9) bevinden zich in de wijk. Op tien minuutjes ben je in het centrum. Vijftien minuten wandelen en je staat op het strand. Ook Valenbisi, de fietsjes van de stad, zijn een snelle en goedkope manier om je te verplaatsen. Zijn er dan ook nadelen? Jazeker. We dagen je uit een parkeerplaats te vinden in Ayora.

Investeren in Ayora

Laten we een kijkje nemen naar de vastgoedprijzen in Ayora. De gemiddelde prijs per vierkante meter in januari 2019 was € 1.735. Deze prijs is 7,11% lager dan het gemiddelde in Valencia.

De kleinste beweging in de jongste drie maanden deed zich voor in de categorie 60m² – 120m² van huizen minder dan € 100.000, met een minieme stijging van 1%. De grootste prijsbeweging zagen we de laatste drie maanden in de categorie 60m² – 120m² van huizen tussen € 100.000 en € 250.000, namelijk een daling van 5.43%.

Deze prijsdaling is een momentopname, want ten opzichte van vorig jaar is de prijs in deze wijk gestegen met 15,4%. Daarmee plaatst Ayora zich in de middenmoot als de #38 duurste wijk in Valencia op een totaal van 87 wijken.

Als je op zoek bent naar een appartement in Valencia, waar wacht je dan nog op? Verlaat de platgetreden paden en bekijk Ayora. Mooie appartementen, voor alle smaken en budgetten, in een unieke wijk.

Wil je meer weten over Ayora in Valencia, of over Valencia in het algemeen? Contacteer ons hier, of stuur ons een email (bluekey@globexs.com). Bezoek ook Globexs.com voor relocatiediensten naar Valencia.