Ooit overwogen om naar Valencia te verhuizen maar je wilt de platgetreden paden vermijden? Als je de lokale bevolking vraagt naar de beste wijken, zullen ze Russafa, El Carmen of El Cabanyal antwoorden. Maar Valencia heeft zoveel meer in petto voor je. Wat zijn de beste plaatsen om in te investeren en wat hebben ze te bieden? Je leest het hier.

Patraix

Patraix, ten zuiden van de stad Valencia, is altijd op zoek geweest naar zijn eigen identiteit en het lijkt erop dat het deze eindelijk heeft gevonden. De wijk blijft wat betreft trends achter grote broer Ruzafa aanhollen, maar combineert de gemoedelijke vibe van de lokale wijk met de innovatieve initiatieven van de grootstad.

Geschiedenis

Al sinds de Romeinse tijd is Patraix een residentieel gebied. Eeuwenlang was het een onafhankelijke gemeente tot het in 1870 werd geannexeerd door de stad Valencia en aldus een wijk werd.

Locatie

Patraix is de naam van district 8 van de stad Valencia en telt ongeveer 60.000 inwoners. Het grenst in het noorden met L’Olivereta, in het oosten met Extramurs en Jesús, in het zuiden met Poblados del Sur en in het westen met de gemeente Chirivella. Het bestaat uit vijf wijken: Sant Isidre, Vara de Quart, Safranar, Favara en het gelijknamige Patraix, waarop we ons in dit artikel vooral op zullen focussen.

Karakteristieken

Hoewel het gebied dicht bij het centrum van de stad ligt, heeft Patraix altijd zijn essentie als dorp gevrijwaard. Dit wordt zichtbaar als je door de straten loopt, de huizen bewondert en geniet van de vredige sfeer. De traditionele huizen vind je rond de Plaza Patraix en omliggende straten (Calle Alcudia, Marqués de Elx, Beata Inés …)

Lifestyle

Veel jonge mensen en gezinnen settelen zich in Patraix. Ze komen naar hier om te ontsnappen aan de drukte van het stadscentrum en bovendien zijn de prijzen er nog niet zo fel gestegen zoals in andere delen van Valencia.

Liefhebbers van urban art kunnen hun hart ophalen bij het zien van de artistieke graffiti die het straatbeeld van Patraix siert.

Casco antiguo

In het historische centrum van Patraix vind je kleine herenhuizen met balkons en witgekalkte gevels. De belangrijkste locatie van de wijk is ongetwijfeld de Plaza de Patraix. De terrassen en het grote voetgangersgebied zijn het ideale ontmoetingspunt en uitermate geschikt om de dag te plukken met kinderen en vrienden.

Bezienswaardigheden

Dé eyecatcher op die Plaza de Patraix is de kerk met zijn kenmerkende smalle toren.

In het Parque de los Locos, dat officieel het Parque del Padre Jofré heet, bevindt zich het oud psychiatrisch sanatorium. Datzelfde park huisvest ook het Archivo General y Fotográfico de la Diputación, waar duizenden documenten en foto’s met grote historische relevantie worden bewaard.
In de Mercado de Jesus heb je keuze uit bijna zeventig kraampjes om je verse en lokale producten te kopen.

Shoppen & boodschappen

Als je dol bent op buurtwinkeltjes en op artisanale producten van de lokale beenhouwer en patisserie dan is Patraix helemaal je ding. Maar de wijk heeft ook zijn innovatieve en moderne kant. Een goed voorbeeld hiervan is l’Alquería de Mara. Deze opgeknapte boerderij combineert geschiedenis met design en herbergt tal van winkels. Op regelmatige basis kan je er deelnemen aan kookworkshops en evenementen van allerlei aard. De polyvalente hotspot beschikt ook over een co-working.

Eten & Nightlife

Voor een typische Spaanse menu en tapas word je op je wenken bediend bij La Casa Del Tapeo, Veu Veu en El Observatorio, allen bij de Plaza de Jesus. Patraix ligt ook dicht bij het populaire uitgaansgebied Abastos. Probeer een van de lokale salsaclubs voor een echte traditionele ervaring.

Transport

Met de metro kun je uitstappen bij de metrohaltes Jesús of Patraix. Het is ook mogelijk om met de bus te komen via tal van lijnen, waaronder 9, 10, 27 en 71.

Patraix ligt vlakbij het Joaquin Sorollo AVE trein station, de main gateway voor wie van Madrid of Barcelona komt.

Investeren in Patraix

De gemiddelde vraagprijs per vierkante meter in Valencia was in februari 2019 € 1.879. In het district Patraix is de gemiddelde prijs per vierkante meter € 1370.

Ten opzichte van februari 2018 is de vraagprijs in het district Patraix gestegen met 9,41 %. Deze groei is toe te schrijven aan de stijging in de wijk Vara de Quart van maar liefst 27,22 %. Dit staat in schril contrast tot de wijk Favara, waar de prijs per vierkante meter een daling kende van 7,08%. Deze cijfers van Trovimap zijn eerder een momentopname, maar geven wel een tendens weer.

Vooral de wijk Patraix is uitermate geschikt voor vastgoedbeleggingen. Er zijn appartementen te vinden met een lage instapkost die terzelfdertijd een degelijke huurprijs genereren. Je kan mikken op een return on investment van ongeveer 8 procent.

We nodigen je uit voor een wandeling door de straten van Patraix. Je zal net zo verliefd worden op de wijk als wij.

Sluit de cirkel met Blue Key

De Blue Key-services bieden een one-stop-oplossing voor buitenlandse investeerders in Valencia.

We helpen onze klanten hun droomhuis te vinden, we helpen hen met de juridische kant van de aankoop (we zijn advocaten), we doen het property management en verhuren het pand aan expats via ons zusterbedrijf Globexs.

Wil je meer weten over Patraix in Valencia, of investeren in Valencia in het algemeen? Neem hier contact met ons op of stuur ons een e-mail (bluekey@globexs.com). Bezoek ook Globexs.com.